Op vrijdag 4 april heeft de Christelijke Muziekvereniging ‘Excelsior’ uit Bruchterveld deelgenomen aan de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen (ONFK). In de vierde divisie behaalden zij o.l.v. dirigent Gerben Pol 84,66 punten, goed voor de 3e plaats.
Excelsior kwam op dit kampioenschap, nadat zij vorig jaar promoveerde vanuit de 5e divisie, voor het eerst in de 4e divisie uit. Het te spelen stuk, ‘Excalibur’, werd speciaal voor dit kampioenschap geschreven door de componist Jan Bosveld. In de 4e divisie deden in totaal 7 fanfares vanuit heel Nederland mee. Allen speelden zij hetzelfde stuk dat werd gejureerd door Luuk Tuinstra, Jacob de Haan en Jacob Slagter. Er werd blind gejureerd; de juryleden zaten achter grote schermen en zij konden de orkesten dus niet zien.
Na een voorbereidend studieweekend eind februari had Excelsior er zin in. De sfeer in de bus en in de Lawei in Drachten was dan ook goed maar toch ook een beetje gespannen. Na de loting, waarin de volgorde van spelen bepaald werd, bleek dat Excelsior als 6e het podium mocht betreden. Onder leiding van dirigent Gerben Pol zetten zij hun beste beentje voor en hoewel er een aantal dingetjes niet helemaal goed liepen, waren er ook hele mooie momenten te horen. Tijdens de uitslag bleek dat de jury het optreden waardeerde met 84,66 punten. In het verslag werd de goede klank van het orkest genoemd en met name het spel van de solisten op euphonium (Gerco de Zeeuw), bugel (Arne Schepers) en altsax (Klaasjan Pullen), sopraansax (Rozemarie Zandbergen) en trompet (Frederik Pullen) konden de goedkeuring van de jury wegdragen. 84,66 punten bleek goed te zijn voor de 3e plaats, waarmee Excelsior trots en zeer tevreden terugreisde naar Bruchterveld.

Beker